blog

Üstün zekalı ve yetenekli çocuklar ülkemiz adına önemli bir potansiyele sahip değerli kaynaklardır. Doğru bir öğretim ve yönlendirme ile içlerindeki bu potansiyeli kullanarak konularında dünya çapında lider konumunda olan bireylere dönüşebilirler. Bu programlar hem üstün yetenekli çocukların doğasını hem de yeteneklerinin seviyesini ortaya çıkaracaktır. Ancak literatüre göre öğrencilerin %2’si üstün zekalı kabul edilmesine ve ülkemizde bu oranla yaklaşık 700 bin üstün zekalı ve yetenekli çocuk olmasına rağmen onların eğitimsel ihtiyaçlarını karşılayacak eğitim programları maalesef yaygın değildir. Bu öğrencilere sunulacak eğitim hizmetlerinin temelinde, onların öğrenmelerini zorlayıcı ve içeriği zenginleştirilmiş öğretim stratejilerinin uygulanması gerekmektedir. Üstün yetenekli öğrenciler eğitimlerini nerede alırlarsa alsınlar kesinlikle uygun bir şekilde farklılaştırılmış ve bireysel özelliklerine cevap verebilen özel bir programa ihtiyaç duyarlar.

Üstün zekalı ve yetenekli öğrenciler için oluşturulacak programlar soyut kavram ve temaların analizi, karmaşık düşünme süreçlerinin gelişimi, yaratıcı ürünlerin öğrenmeye dönüştürülmesi şeklinde olmalıdır. Ayrıca problem çözme ve eleştirel düşünmeyi geliştirici metotları da için de barındırmalıdır. Üstün yetenekli bireylerin potansiyellerini doğru şekilde kanalize etme, dünya çapında geçerliliği ve geleceği olması yönleri ile kodlama (bilgisayar programlama) eğitimi önemli bir fırsat olarak karşımıza çıkıyor.

Yazılım becerisi tüm ülkelerde birçok iş pozisyonu için aranan bir özellik olmanın yanında çocuklarımızın sosyal hayatında; problem çözme, stratejik düşünme plan yapma gibi yetenekleri de geliştiriyor. Ayrıca hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olan teknolojiyi tüketen taraf olma yerine, arkasındaki dünyayı anlayıp, teknolojiye yön verebilme vizyonunu çocuklarımıza kazandırıyor. Yazılım ve teknoloji konusunda adından söz ettiren birçok ünlü ismin bu yetkinliklerini geliştirmeye daha çocuk sayılabilecek yaşlarda başladığını görüyoruz. Örneğin geçen günlerde ülkemizi ziyaret ederek gündeme gelen SpaceX, Tesla Motors gibi dünya devi Şirketlerin kurucusu olan Elon Mask, daha sadece 12 yaşındayken ilk bilgisayar oyununu tasarlayıp kodluyor. Benzer şekilde Facebook’un kurucu Mark Zuckerberg 10 yaşında programlama ile tanışıyor. Günümüzde ise artık birçok ülkede kodlama eğitimi öğrencilere henüz ön okul çağında verilmeye başlandı.

Veritabanı, web uygulamaları, oyun, yapay zeka, mobil uygulamalar gibi bir çok farklı boyutu bulunana yazılım dünyası üstün yetenekli öğrenciler için de hem içeriğinin zenginliği hem de yeteneklerini zorlayıcı bir platform olması açısından eşsiz bir fırsat olarak karşımıza çıkıyor. Uzun vadeli eğitimlerle temel programlama alt yapısına sahip olacak üstün yetenekli öğrenciler için potansiyellerini değerlendirebilecek uçsuz bucaksız bir dünyanın kapıları aralanmış oluyor…

Bilgisayar Programlama Eğitmeni

Meral Aytimur

Paylaş

Tags: yazılım , bilgisayar programlama, çocuklar için kodlama,üstün yetenek, üstün zeka