Neden Python ?

blog

Python 90'lı yılların başında Amsterdam'da Guido Van rossum tarafından geliştirilmeye başlanan bir programlama dilidir. Zannedilenin aksine ismini piton yılanından değil, Rossum'un çok sevdiği MonthyPython isimli komedi grubunun sergilediği gösteriden alır.

Python nesne yönelimli, yorumsal,modüler ve etkileşimli, yüksek seviyeli bir dildir. Programlama dilleri makine mantığı ile insan mantığı arasında köprüdür. Bir dilin makine mantığına daha yakın olması makine üzerinde daha hızlı çalışabilmesi sonucunu doğurur. Ancak makine mantığına yaklaşmak, insan mantığından uzaklaşmayı gerektirir ve haliyle dili öğrenmesi daha zor hale getirir. Eğer bir programlama dili ne kadar makine mantığından uzaklaşıp insan mantığına yaklaşırsa yüksek seviye olarak adlandırılır pythonda bu yüzden yüksek seviye bir dildir. Pek çok dile göre öğrenmesi daha kolaydır.

Desteklendiği platformlar oldukça fazladır. Unix, Linux, Mac, Windows, Amiga, Symbian gibi birçok işletim sistemiyle uyumludur. Python oldukça genel bir programlama dilidir. Kullanım alanlarının genişliği de tercih edilmesinde etkili olmaktadır. Python, mühendislikten finansa kadar birçok alanda kullanılmaktadır. Python programlama dilinin kullanım alanları aşağıdaki gibidir:

- Web Uygulamaları Geliştirme
- Python bilimsel ve numerik hesaplamalarda çokça kullanılır.
- Yapay zekâ uygulamalarında
- Nesnelerin İnterneti
- Veri Madenciliği (Data Mining) Uygulamaları
- Görselleştirme uygulamaları
- Masaüstü uygulamaları vb. yönelik geliştirmeler yapılabilir.

Teknolojide öne çıkan bazı önemli şirketlerin Python tercih etmesi dilin popülerliğini arttırmıştır. Wikipedia, Yahoo, CERN, NASA, Google, Reddit, YouTube, BitTorrent Python dilini kullanan şirketlerdir.

Kullanıcıya sağladığı avantajlardan bazıları şunlardır:

- Python, sahip olduğu geniş kütüphane sayesinde oldukça popüler hale gelmiş ve kullanım alanlarını da oldukça fazla olması yaygın bir kullanıcı kitlesine ulaşmasını sağlamıştır.
- Açık kaynaklıdır. Ücretsiz ve sade olması sayesinde diğer programlara göre çok basittir. Kolayca zaman kaybı olmadan hızlıca öğrenilebilir.
- Ayrı bir derleyiciye ihtiyaç duymaz. Python’da derleme işlemi ortadan kaldırıldığı için hızlı bir şekilde program geliştirilebilir.
- Daha düzenli bir kod dizilimine sahiptir. Ayrıca basit ve temiz syntaxa (söz dizimi) sahip olması birçok açıdan avantaj sağlamaktadır.
- Çok büyük yazılımların seri bir şekilde programlanması gerektiğinde C veya C++ gibi dillere göre daha kullanışlıdır.
- Python dilinin taşınabilirlik sağlaması herhangi bir ortamda yazılan bir programı, başka ortamlarda da çalıştırılabilir hale getirmektedir.
- Python’un standart kütüphaneleri birçok Internet protokolünü destekler.
- Socket programlama ara yüzü oldukça kolaydır.
- Python, uzun süredir kullanılıyor olmasının da avantajı ile geniş bir kullanıcı ağına sahiptir. Bireysel programlamada bilgiye ve gerekli dokümanlara ulaşım kolay olarak gerçekleştirilir.

 



Bilgisayar Programlama Eğitmeni

Eren SARI

Paylaş

Tags: yazılım , bilgisayar programlama, çocuklar için kodlama,üstün yetenek, üstün zeka, virüs, zararlı yazlımlar,python